De ce sunt ideale vitaminele naturale?



Vitaminele sunt substante organice nutritive, necesare organismului in cantitati mici pentru o functionare normala si care sunt sintetizate, de obicei, din alimente. Suplimentele alimentare cu vitamine sunt o sursa de vitalitate, datorita functiilor de stabilizare a procesului metabolic. Tipurile de vitamine sunt foarte diversificate, pentru ca mecanismul de functionare difera de la o vitamina la alta. In timp ce unele dintre ele isi fac efectul in urma unei transformari sau modificari, altele functioneaza ca atare. O parte din vitamine de la naturashop.ro au un proces de functionare similar hormonilor, iar altele au proprietati antioxidante. Este interesant de stiut ca majoritatea vitaminelor au si o antivitamina, substanta ce are efectul opus vitaminelor.


De-a lungul timpului au existat nenumarate tratamente si scopuri in care s-au folosit vitaminele, insa in timp s-au definit roluri pentru fiecare dintre ele. Vitamina A, de exemplu, imbunatateste vederea in lumina slaba si ajuta la distingerea culorilor, imbunatateste structurile tegumentelor, a mucoaselor, si a sistemului osos. Grupul de vitamine B are efecte benefice asupra cresterii si dezvoltarii organismului datorita faptului ca stimuleaza metabolismul proteinelor. Vitamina C este renumita pentru proprietatile antioxidante si stimularea procesului de vindecare si cicatrizare. De asemenea, mai este folosita si pentru imbunatatirea sistemului imunitar.

Vitamina D incurajeaza fixarea calciului in oase, crescandu-le rezistenta. Aceasta se obtine in mod natural in urma expunerii la soare, expertii fiind de parere ca doar 15 minute pe saptamana petrecute la soare ar fi suficiente pentru sintetizarea cantitatii necesare organismului. Vitamina E, un antioxidant recunoscut, imbunatateste functionarea sistemului de reproducere si a sistemului muscular. De asemenea, datorita sintezei unor produsi, vitamina E protejeaza ficatul si incurajeaza sinteza vitaminei K in organism. Aceasta din urma are un rol esential in procesul de coagulare a sangelui, dar si in mentinerea sanatatii sistemului osos in cazul persoanelor varstnice. Aceasta vitamina se gaseste in stare naturala intr-o cantitate semnificativa in banane.
Un aport normal de vitamine poate fi realizat cel mai usor in ziua de astazi folosind suplimentele nutritive. Chiar daca acestea pot fi achizitionate fara reteta din farmacii sau chiar din supermarket-uri,  nu este recomandata administrarea fara a consulta medicul in prealabil. Consumul de suplimente nutritive cu vitamine in exces poate avea efecte adverse asupra organismului. Unul dintre acestea este faptul ca suplimentele nutritive cu vitamine cresc apetitul, lucru care poate duce la unii copii sau adolescenti la obezitate.

Deficitul de vitamine pe o perioada considerabila de timp are repercursiuni grave, putand aparea boli care pot deveni chiar fatale. Desi orice organism isi creeaza rezerve de substante nutritive, acestea pot varia foarte mult de la o persoana la alta si in functie de vitamina. Asadar, este recomandat ca de fiecare data cand doriti sa incepeti o cura cu suplimente alimentare cu vitamine, sa consultati medicul pentru a va asigura ca obtineti cele mai bune rezultate.